De Grote Donorshow

Posted on oktober 18, 2010

0


De Grote Donorshow werd 1 juni 2007 uitgezonden. Het programma van BNN werd aangekondigd als een show waarin de ongeneeslijk zieke Lisa,  die een hersentumor had, haar gezonde nier zou weggeven aan één van de drie nierpatiënten in de studio. De kijker zou kunnen stemmen op de nierpatiënt waarvan zij vonden dat hij of zij de nier verdiende. Patrick Lodiers presenteerde de show.

Uiteindelijk werd in het programma duidelijk dat het allemaal om een stunt ging. Een stunt om meer orgaandonoren te werven. Veel mensen vinden het toch een eng idee om donor te worden. En dat terwijl er nog heel erg veel patiënten wachten op bijvoorbeeld een nieuwe nier. Per jaar sterven er honderden mensen omdat er geen donoren meer beschikbaar zijn.

Vooraf was er veel verzet tegen het programma. O.a. politieke partijen en de Nederlandse transplantatie stichting wilden niet dat het programma werd uitgezonden. Ze vonden het allemaal net een tandje te ver gaan. Dit zorgde voor nog meer publiciteit, waardoor er nog meer mensen gingen kijken.

Het televisieprogramma trok 1,2 miljoen kijkers en werd in 2008 in Amerika bekroond met een Emmy Award. Het programma heeft zeker geholpen, meer dan 12.000 mensen hebben na de show een donorformulier ingevuld.

Advertenties